
Amenzile minime ce pot fi date pentru nerespectarea Legii ambroziei au fost majorate începând cu luna august. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial, iar această modificare vine chiar în perioada de verificare a terenurilor infestate.
Încă din 2018 există o lege specială pentru distrugerea ambroziei, iar în acest caz sarcina le revine atât persoanelor fizice, cât și în persoanelor juridice. Legea 129/2020 se va aplica din această lună și prevede creșterea amenzilor minime ce pot fi date celor care nu distrug această plantă deosebit de periculoasă.
Astfel, este prevăzută o amendă de la 1.000 de lei (în loc de 750 de lei, cum e acum) la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și o amendă de la 10.000 de lei (în loc de 5.000 de lei, ca acum) la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
Cât de periculoasă este ambrozia
Ambrosia artemisiifolia înflorește o perioadă lungă, din iulie până la sfârșitul toamnei. Polenul de ambrozie dispare numai atunci când temperaturile scad sub 9 grade Celsius. Planta trebuie smulsă înainte de perioada de înflorire și, dacă a înflorit, este nevoie de mănuși și cască de protecție.
Ambrozia face parte dintr-o familie de plante sau buruieni care sunt un alergen extrem de întâlnit. Când o persoană inspiră polenul de la ambrozie, sistemul său imunitar poate reacționa de parcă ar fi vorba de o substanță ce cauzează o boală, iar acea persoană poate să aibă simptomele unei alergii.
Simptomele alergiei la ambrozie
Dacă te întrebi cum se manifestă alergia la ambrozie, vei găsi mai jos o listă cu simptomele acesteia, pentru a ști cum să o recunoști pe viitor, atât la tine, cât și la persoanele dragi.
Alergia la polenul de ambrozie are simptome similare ca în cazul altor alergii:
- rinita alergică, cu strănut, congestie nazală, mâncărime nazală, rinoree (nasul curge cu secreții apoase)
- conjunctivită alergică: inflamarea și înroșirea ochilor
- mâncărimi la nivelul urechilor, cerului gurii
- pierderea mirosului
- dureri de cap
- oboseala cronică și somnolența
- criza de tuse similară cu cea din astm.
O alergie la ambrozie poate cauza multe probleme, cum ar fi: mâncărimi la nivelul ochilor, nasului și gâtului; ochi umflați; nas înfundat sau secreții nazale (rinoree); strănut; dificultatea de a dormi. Simptomele alergiei la ambrozie tind să aibă loc la finalul verii, până spre începutul toamnei, când polenul plantei începe să se răspândească.
Pe lângă aceste simptome, alergia la ambrozie poate irita căile respiratorii superioare, ducând la tuse și respirație șuierătoare (sau wheezing) la persoanele care suferă de astm.
Fii primul care comentează