S-au demarat procedurile pentru a recupera taxele și impozitele de la datornici

Încasarea taxelor și impozitelor locale rămâne o mare problemă pentru administrațiile locale, mai ales în perioada pandemiei. Cum anul trecut au fost suspendate executările silite, multe primării s-au confruntat cu un procent foarte mic de încasare a obligațiilor către bugetul local, ceea ce a influențat mult și nivelul investițiilor.

Noua administrație a comunei Secusigiu și-a propus să recupereze datoriile acumulate în ani de zile, de către cei care au condus destinele comunei, pentru că nu e normal ca unii să plătească, iar alții să aștepte doar asfalt, drumuri, apă și să nu contribuie cu nimic la dezvoltarea comunei.

 „Așa cum noi ne facem datoria față de cetățeni, așa și locuitorii comunei trebuie să achite taxele și impozitele locale, pentru că altfel, nu avem de unde să scoatem sumele necesare pentru investițiile din Secusigiu. Cetățenii trebuie să înțeleagă că așa cum au drepturi, așa au și obligații și e inacceptabil ca unii să plătească la zi, iar alții să adune restanțe mari.

Începând cu luna decembrie, am demarat recuperarea acestor taxe și impozite, vom trimite notificări celor care nu și-au îndeplinit obligațiile față de bugetul local și sper să nu ajungem la executări silite, pentru că vom merge până la capăt cu această operațiune. Ne obligă legea, ne obligă și Curtea de Conturi, care în cazul unui control va imputa aceste sume angajaților din primărie. Facem un apel către cetățeni, știu că e un an greu, știu că probabil vor fi probleme și în multe domenii, dar trebuie să fim conștienți că administrația locală trebuie susținută din impozite și taxe, pentru a putea duce proiectele la bun sfârșit. Degeaba stăm noi în primărie și pregătim proiecte și facem planuri, dacă nu sunt bani, dacă nu încasăm aceste obligații fiscale. Toate sumele încasate din taxe se vor vedea în investiții la nivelul comunei, toți acești bani vor merge spre școli, grădinițe, cămine culturale, asfaltări. O parte din bani vor fi folosiți pentru cofinanțarea proiectelor finanțate cu bani europeni și guvernamentali. Pe de altă parte, cu cât încasăm mai multe taxe, cu atât în anul bugetar următor vom primi mai mulți bani prin Ministerul Finanțelor, la întocmirea bugetului. După cum se vede, totul e într-o strânsă legătură, iar dacă vrem să dezvoltăm comuna, să avem condiții bune de trai, ca la oraș, să avem toată infrastructura modernă, toate utilitățile, trebuie cu toții să ne plătim taxele și impozitele, pentru că fără acești bani nu putem funcționa“, spune viceprimarul comunei Secusigiu, Marius Horia Stoica.

În plus, pentru acest an, Primăria și Consiliul Local Secusigiu nu au majorat impozitele și taxele locale, tocmai pentru a nu împovăra cetățenii. „Deși e nevoie mare de fonduri pentru investiții, alături de domnul viceprimar Stoica și de consilierii PSD-PMP am decis că nu e cazul să majorăm taxele și impozitele locale. S-a indexat doar cu inflația, așa cum ne obligă Codul Fiscal, dar vorbim de o sumă infimă în plus față de anul trecut. Mai mult, Primăria a creat toate condițiile pentru ca cetățenii să poată plăti aceste taxe și impozite: pentru cei care plătesc până la 31 martie, se acordă bonificația maximă prevăzută de lege, adică o reducere de 10 la sută. De asemenea, în fiecare marți, la Sânpetru German, la remiză, vom avea o persoană care încasează taxele și impozitelor. La Primărie, vom achiziționa și un POS, pentru ca oamenii să poată plăti cu cardul, iar în viitor va fi disponibilă și plata impozitelor online“, spune primarul Gheorghe Grad.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*