Tot ce trebuie să ştiţi despre pesta porcină africană

România se confruntă cu o evoluţie explozivă a pestei porcine africane, fiind înregistrate zeci de focare în mai multe județe, la nivelul întregii ţări, de la data confirmării prezenței bolii la animalele din România.

Însă numărul judeţelor în care se înregistrează focare de pestă porcină africană ar putea creşte de mai mult de două ori în perioada următoare, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene. Din păcate, nici județul Arad nu a fost ocolit de pesta porcină, fiind semnalate mai multe cazuri, atât la mistreți descoperiți morți, cât și în gospodării sau anumite ferme. Cazuri au fost semnalate și în comuna Secusigiu, motiv pentru care autoritățile locale vin în întâmpinarea oamenilor, cu informații despre pesta porcină, astfel încât să se poată lua cele mai bune măsuri pentru protejarea animalelor.

Boala nu se transmite la om!

Pesta porcină africană, care se manifestă în prezent în Europa de Est, inclusiv în ţara noastră, nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană. Specialiştii dau asigurări că agentul patogen care determină apariţia bolii la porci nu se transmite la om. Nu există nici un risc pentru sănătate în cazul celor care intră în contact direct cu animalele bolnave sau care consumă alimente produse din carne provenită de la porci domestici sau mistreţi infectaţi.

Şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, dă asigurări că boala nu este periculoasă pentru om: „Această boală nu are vaccin, nu are tratament, este extrem de agresivă, dar nu afectează siguranţa omului. Pentru a limita răspândirea ei este necesară colaborarea populaţiei – fie că este vorba despre a ucide porcii sau a lua măsuri de dezinfecţie”. Totuşi, medicii atrag atenţia că prepararea cărnii provenite de la aceste animale trebuie să se facă în condiţii sporite de igienă şi la temperaturi foarte înalte, deoarece poate conţine şi alţi agenţi patogeni.

Răspândire rapidă a virusului

În contextul cazurilor de pestă porcină din ţară, reprezentanţii Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor trag un semnal de alarmă cu privire la gradul de contagiozitate extrem de ridicat. Agentul patogen este foarte stabil şi poate rămâne infecţios în produsele alimentare pe parcursul mai multor luni. În cazul în care animale neinfectate se hrănesc cu produse sau resturi alimentare contaminate, virusul se poate răspândi rapid. Specialiştii ANSVSA susțin că transmiterea directă are loc şi prin contactul cu spaţiile, vehiculele, îmbrăcămintea sau utilajele contaminate.

Sursele de virus sunt sângele, ţesuturile, secreţiile şi excreţiile animalelor bolnave şi moarte, animalele purtătoare şi căpuşele. Până în prezent nu a fost descoperit un vaccin care să combată acest virus. În zonele infectate, controlul se face prin sacrificarea tuturor porcilor şi distrugerea cadavrelor şi a gunoiului, curăţarea şi dezinfectarea zonei contaminate şi controlul circulaţiei porcilor, precum şi cercetarea epidemiologică (urmărirea surselor şi posibila răspândire a infecţiei).

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave – generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. La nivel național, până acum, crescătorii de animale au depus în jur de 500 de dosare de despăgubire, în valoare totală de aproape 2,5 milioane de lei.

Porcii sănătoşi se infectează prin contactul cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi contaminate. Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi către cei sănătoşi în cadrul mişcărilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri) şi de către oameni, păsări, insecte. Virusul se transmite de la porcii aparent sănătoşi, cu 2-4 zile înainte de apariţia semnelor de boală. Infecţia poate fi contactată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie.

Semnele clinice depind de stadiul de boală

Porcii bolnavi de pestă porcină prezintă modificări de comportament:

 1. Beau multă apă;
 2. Nu se deplasează;
 3. Refuză hrana administrată;
 4. Au coada, picioarele, urechile, abdomenul colorate în roşu închis;
 5. Au constipaţie urmată de diaree;
 6. Se deplasează greoi şi au tremurături musculare.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

 • moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
 • temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;
 • roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
 • lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
 • vomitături, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*