Gheorghe Grad: ”Misiunea noastră în aceste prime șase luni a fost să deblocăm proiectele

  • Domnule primar Gheorghe Grad, au trecut 6 luni de la alegerile locale din 27 septembrie 2020, în urma cărora ați fost ales de cetățeni să conduceți destinele acestei comune. Cum au fost aceste prime șase luni la cârma primăriei?
  • Sincer, mult mai grele decât m-aș fi așteptat. Știam că situația nu e „roz“ în primărie, că în ultimii ani lucrurile au fost lăsate cam la voia întâmplării de fosta administrație, cunoșteam faptul că marile proiecte bat pasul pe loc, dar n-am crezut că situația e atât de gravă. Din păcate, am găsit o situație limită, nu avem niciun proiect nou, deși bate la ușă termenul la care se vor deschide noi finanțări europene, iar noi nu avem nici măcar o situație juridică clară a domeniului public fără de care nu putem lua bani europeni. Nu avem o strategie de dezvoltare, fără de care, de asemenea, nu putem depune proiecte pe fonduri europene. Cât despre situația proiectelor existente, am tot spus în ultimele luni în ce stadiu se află. Nu vreau să mă plâng de greaua moștenire, doar prezint situația așa cum e, pentru ca lumea să cunoască de unde am pornit.
  • Ce măsuri ați luat în aceste prime șase luni de mandat?
  • Mai întâi, a trebuit să realizăm o majoritate în Consiliul local, pentru ca lucrurile să funcționeze. După cum se știe, împreună cu colegii de la PMP am reușit să avem această majoritate, care a și desemnat viceprimarul, în persoana domnului Horia Stoica. Mai apoi, am verificat stadiul tuturor proiectelor aflate în derulare, care erau blocate de luni de zile. De altfel, misiunea noastră în aceste prime șase luni a fost să deblocăm aceste proiecte, să reluăm lucrările. Într-o mare măsură am reușit, deși în continuare avem probleme destul de mari. De exemplu la școli, a trebuit să prelungim termenul, dar nici acum lucrurile nu se mișcă. Sigur, firmele vor veni și vor invoca pandemia, vremea rea, au o grămadă de scuze, dar pe noi nu ne încălzesc cu nimic. Reabilitarea școlilor din Sânpetru German și Secusigiu și a grădinițelor din Sânpetru German și Satu Mare, proiect finanțat prin PNDL, în timpul guvernelor PSD, ar fi trebuit finalizată încă de anul trecut, de fosta administrație, dar s-a bătut pasul pe loc. Noi am reușit în aceste luni să deblocăm lucrările, dar nici acum nu se desfășoară în ritmul dorit. Nu știm ce va fi, dacă se va merge tot așa vom rezilia contractele, nu avem ce face. Am chemat din nou firmele, consultantul, proiectantul la discuții, dar nu mai putem accepta această situație. Lucrurile stau asemănător la proiectul de apă, unde se realizează recepția și s-au descoperit nenumărate deficiențe. Cum proiectul e vechi de 10 ani, vă dați seama că multe lucruri trebuie refăcute, mai ales la stația de apă, unde inclusiv o parte din rețeaua electrică trebuie schimbată, sunt hidranți care nu funcționează, pompe defecte, sunt multe de făcut. Oamenii noștri identifică aceste probleme și le comunică firmei, care trebuie să le remedieze, pentru că noi nu putem semna recepția, atâta timp cât rețeaua nu e funcțională, să o putem preda Companiei de Apă. Ne pregătim în paralel și pentru accesarea de fonduri europene, lucrăm la cadastrare și intabularea domeniului public și de asemenea vom da drumul la întocmirea unei strategii de dezvoltare. În plus, să nu uităm de cele patru proiecte depuse la Compania Națională de Investiții, pentru care de asemenea în primărie s-a depus o muncă pe care puțini o văd, dar noi o știm și o apreciem.
  • Ați preluat mandatul spre final de an, adică o perioadă scurtă în care nu se puteau face noi investiții, nu prea mai existau bani. Practic, din acest an putem spune că ați intrat efectiv în pâine, din punct de vedere al întocmirii bugetului, al investițiilor, proiectelor etc. Ce vă propuneți pentru acest an, ca investiții, din bugetul local?
  • Deocamdată se lucrează la întocmirea bugetului, pentru că nu am primit cotele de la Ministerul Finanțelor și nu știm pe ce ne putem baza, câți bani vom avea în 2021. Și aici e o problemă, pentru că s-a întârziat foarte mult cu bugetul național, noi la această oră trebuia să avem un buget al comunei, să dăm drumul la proceduri, să ne apucăm cât mai repede posibil de lucrări. Vine vremea bună și noi vom aștepta licitațiile, din cauză că nu am avut buget. Revenind la investițiile pe care dorim să le demarăm în acest an, aș enumera câteva extrem de importante. În acest an dorim să asfaltăm peste 5 kilometri de străzi în toate satele din comună, pentru că am promis că asfaltarea va fi pentru noi o prioritate. Apoi, vom demara construcția a două capele, la Sânpetru German și Secusigiu, urmând ca în anii următori să facem astfel de capele și la Munar și Satu Mare. Vom reabilita clădirea fostului CAP din Satu Mare, unde vrem să închiriem un spațiu pentru farmacie umană, dar și un cabinet pentru medicul de familie, acest lucru fiind solicitat de cetățenii din sat, așa cum am mai spus și cu alte ocazii. Noi am anunțat că vom ține cont de cerințele oamenilor atunci când vom întocmi bugetul, iar reabilitarea acestei clădiri vine tocmai la propunerea celor din Satu Mare. De asemenea, la Munar vom reabilita interior căminul cultural. Tot la cererea cetățenilor, vrem să realizăm și două parcuri, cu locuri de joacă, în Munar și Satu Mare, să existe în fiecare sat un spațiu destinat celor mici.
  • Cu ce vă sprijină Consiliul Județean Arad?
  • Deocamdată, nu știm cu ce și mai ales cu cât ne va sprijini, pentru că nu există încă un buget județean. Nu știm cotele de la Ministerul Finanțelor, dar nici ce sume vom primi, dacă vom primi, de la Consiliul Județean Arad. În anii trecuți, știm că CJA a transferat sume importante spre comuna Secusigiu, chiar dacă ele din păcate nu s-au regăsit în investiții în folosul cetățenilor. Sper ca anul acesta lucrurile să nu se schimbe în ceea ce privește alocările, doar pentru că primarul și viceprimarul comunei Secusigiu nu au aceeași culoare politică cu cei din conducerea CJA. Ar fi păcat ca cetățenii comunei noastre să sufere pentru că au votat într-un fel sau altul. Noi am depus o serie de solicitări la CJA, avem nevoie de bani pentru mai multe investiții, dar mai ales pentru cofinanțările la proiecte, pentru că domnul președinte Iustin Cionca a promis în campania electorală că va ajuta primăriile care au proiecte, că ne va sprijini pe partea de cofinanțări. După cum se știe, noi am depus la Compania Națională de Investiții patru proiecte importante. Este vorba despre asfaltarea străzilor în toată comuna, branșamentele de apă la toate gospodăriile, noul cămin de la Sânpetru German și terenul sintetic din Sânpetru German. Sunt proiecte care deja au ajuns pe lista sinteză și după ce primim finanțarea, va trebui să suportăm și noi o mică parte din proiect, care însă e o sumă destul de însemnată pentru bugetul nostru. De aceea, avem nevoie de sprijinul Consiliului județean, mai ales că și noi contribuim cu sume, deloc mici, la bugetul județului. Sper să găsim înțelegere și politica să nu fie amestecată în administrația publică, așa cum se întâmplă în orice alt stat al Uniunii Europene.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*