Gheorghe Grad: „Nici după un an de zile nu am reușit să scăpăm de moștenirea dezastruoasă a fostei administrații Cheșa“

  • Domnule primar Gheorghe Grad, a trecut un an de la alegerile locale din 27 septembrie 2020, în urma cărora ați fost ales în funcția de primar. Cât de mulțumit sunteți de aceste prime 12 luni din mandatul dumneavoastră?
  • Așa cum am spus și la bilanțul la șase luni, lucrurile în primărie sunt mult mai grave decât mă așteptam. Domnul Ilie Cheșa, din păcate, a lăsat un haos în urma dumnealui, iar noi de un an de zile ne chinuim, împreună cu angajații din primărie, să readucem administrarea comunei pe un făgaș normal. Sunt multe lucruri pe care nu le știam pe vremea când eram consilier local și care efectiv m-au lăsat fără cuvinte. Nu am putut bănui că haosul e atât de mare. Mă refer aici la modul în care a fost condusă comuna, primăria, cum se făceau investiții, cum se achitau facturi, cum s-au încheiat contracte și așa mai departe. Nu mai vorbesc de proiectele începute și blocate încă dinainte de alegerile din septembrie anul trecut. Iar cel mai bun exemplu, dacă pot folosi cuvântul bun în acest context, sunt școlile și grădinițele, care de un an de zile ar fi trebuit să fie finalizate. Totul s-a blocat înainte de alegeri, s-au făcut plăți în avans, pentru lucrări care nu au fost executate și normal că firma care a câștigat licitația nu a mai avut niciun interes să lucreze. Numai noi, cei din primărie, știm ce eforturi s-au făcut să putem deschide unitățile de învățământ în condiții decente în 13 septembrie, ce eforturi financiare, inclusiv personale, am făcut să avem condiții cât de cât acceptabile în școli și grădinițe. Și așa avem probleme cu căldura la grădinițe, pentru că firma nu și-a dus contractul până la capăt și nu a rezolvat această problemă, care din nou a rămas în sarcina noastră. Sincer, nu știm cum o vom scoate la capăt cu acest proiect, cu siguranță se va rezilia contractul, dar trebuie să vedem dacă vom cădea la o înțelegere sau vor urma procese. Cu siguranță, se va verifica și modul în care s-au făcut deconturile, iar acest lucru se va face de către autoritățile competente, pentru că lucrurile sunt foarte grave, nu ne putem juca cu banii publici. Aceeași situație am moștenit-o și la proiectul privind rețeaua de apă, unde de luni de zile remediem împreună cu constructorul deficiențele apărute în derularea proiectului.
  • Concret, ce s-a reușit în aceste prime 12 luni, la nivelul administrației locale?
  • Chiar dacă nu se văd multe lucruri concrete în comună, în aceste 12 luni s-a muncit la foc continuu în primărie, pentru că, așa cum am spus, în primul rând a trebuit să reparăm ceea ce a stricat domnul Cheșa, care între timp s-a săturat cu totul de administrație și și-a dat demisia din Consiliul Local. Am înțeles că a găsit un post călduț la Arad și nu mai e preocupat de problemele comunei, așa cum ne anunța în campania electorală. Așadar, 12 luni ne-am luptat, cum am spus și mai devreme, să remediem probleme, să reluăm investițiile, unele am reușit, altele nu. Apoi avem o mare problemă despre care am mai vorbit, intabularea terenurilor și a clădirilor din domeniul public. De luni de zile numai cu astfel de activități ne ocupăm, pentru că fără a rezolva situația juridică a terenurilor și clădirilor nu putem realiza nicio investiție, nu putem depune niciun proiect pentru finanțare, pe fonduri europene și guvernamentale. Nu putem construi capelele, nu putem obține bani pentru asfaltări sau căminul cultural de la Sânpetru German. Așa că am alocat fonduri încă de la întocmirea bugetului și de luni de zile ne ocupăm numai cu intabulări, cadastrări, PUZ-uri și așa mai departe, lucruri care în alte comune s-au făcut de ani de zile. Sper să terminăm cât mai repede această chestiune și să putem demara efectiv investițiile în comună. Mă bucur că am reușit să deblocăm proiectul de asfaltare, au început lucrările în toate cele patru sate și până la finele anului trebuie să încheiem acest proiect. Așa cum am promis și în campanie, asfaltarea este prioritatea noastră numărul 1, iar în acest sens am depus o serie de proiecte la București și sperăm să primim finanțare, să putem asfalta toate străzile.
  • Cum v-ați descurcat cu banii? Se știe că sunt probleme legate de finanțări la mai toate primăriile.
  • Toată lumea își dorește să aibă mai mulți ani la buget, iar noi nu facem excepție. Anul acesta a trebuit să ne descurcăm doar prin forțe proprii, adică din banii plătiți de oameni, ca taxe și impozite, și cotele ce ni se cuvin de la Ministerul Finanțelor. De la Consiliul Județean Arad, se știe, am primit de 10 ori mai puțini bani decât anul trecut, semn că cetățenii din comuna Secusigiu sunt tratați în funcție de cum votează, nu de cum spune legea și bunul simț. În mod normal, ar fi trebui să primim sume în funcție de mărimea comunei, de populație, de contribuția noastră la bugetul de stat, în funcție de proiectele pe care le avem. Dar, după cum vedem, în administrația județeană totul se rezumă la politică, oamenii sunt pe locul doi. Nici de la guvern nu am primit vreun leu, doar promisiuni deșarte. Să ne aducem aminte că în guvernările PSD au venit milioane de lei pentru apă, școli, grădinițe, inclusiv noua grădiniță din Secusigiu, care este finalizată și dată în folosință. De doi ani de când e dreapta la guvernare nu am mai primit nimic. Deși noi ne-am pregătit, am depus până acum șapte proiecte, tot ni se povestește că va fi bine, dar nimic concret, ne plimbă de pe lista sinteză la comisia tehnică și banii nu mai vin. Sper să se schimbe situația, pentru că altfel va fi foarte greu să ne dezvoltăm, și nu doar noi, ci și celelalte comune din județ și din țară, pentru că toate sunt în aceeași situație, nu au mai demarat niciun proiect de doi ani de zile.
  • Care e situația în Consiliul Local? Există colaborare între conducerea primăriei și consilieri?
  • Pot să spun că am o relație bună cu aproape toți consilierii locali, iar de-a lungul ultimilor 12 luni nu au fost mari probleme, doar mici sincope, pe care am reușit să le depășim. Sigur, cu fostul primar Cheșa era mai greu să mergem pe aceeași direcție, chiar dacă era vorba de interesul cetățenilor din comună, dar acum și această problemă a dispărut, prin demisia domnului consilier. Eu am fost întotdeauna deschis la colaborare, am prezentat transparent orice informație a fost nevoie legată de un proiect sau altul, nu avem secrete față de consilierii locali, așa cum se întâmpla în mandatul trecut, pentru că până la urmă fiecare ales local are în spate un anumit număr de voturi, reprezintă o parte a comunei și trebuie să respectăm mandatul dat de cetățeni. Sper să avem o colaborare bună în următorii trei ani, să existe o opoziție constructivă, care să ne atragă atenția dacă greșim, dar în același timp să voteze proiectele în interesul comunei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*