Raport de activitate al primarului Gheorghe Grad, pe anul 2022

În conformitate cu prevederile art. 155, alin.1, lit. a și alin. 3, lit. a din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, vă prezint raportul privind starea economică, socială și de mediu a comunei noastre, pentru anul 2022.

În calitate de primar al comunei Secusigiu, am continuat să duc la îndeplinire la modul cel mai serios, responsabilitățile ce îmi revin ca edil al comunității, rezolvând în mare parte nevoile și urgențele locale, depunând eforturi susținute pentru a realiza cât mai multe dintre obiectivele pe care ni le-am propus. Întreaga activitate a Consiliului Local și a executivului s-a desfășurat pe baza unei tematici întocmite în conformitate cu atribuțiile conferite de legea organică, având totodată în vedere propunerile fǎcute de consilieri, locuitorii comunei şi personalul din aparatul de specialitate al primarului comunei Secusigiu.

Trebuie menţionat faptul cǎ, toate hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului au contribuit la bunul mers al administraţiei publice locale, la dezvoltarea economicǎ a comunei, demonstrând cǎ avem capacitatea sǎ ducem la bun sfârşit angajamentele asumate, fǎrǎ sǎ ignorǎm totodatǎ principiile care trebuie sǎ guverneze întreaga noastră activitate publică: legalitatea, transparența, responsabilitatea, eficiența și oportunitatea.

După doi ani de pandemie (2020 și 2021), am avut un nou an greu, în principal din cauza războiului care se desfășoară la granițele noastre, în Ucraina, și care afectează întreaga Europă, din punct de vedere economic. Toate administrațiile locale au avut de suferit, iar creșterile de prețuri la utilități, în primul rând, au dat peste cap toate planurile noastre.

În ciuda situației economice, din punctul nostru de vedere a fost, totuși, un an bun. Spuneam într-un interviu publicat în ziarul primăriei la începutul anului trecut, faptul că ne așteaptă un an al proiectelor, că actualul guvern are o cu totul altă abordare față de comunitățile locale, față de primării. Și mă bucur că am avut dreptate, pentru că 2022 a fost anul relansării investițiilor, chiar dacă deocamdată nu am putut să demarăm fizic niciunul dintre proiecte, dar acest lucru se va întâmpla în următoarele luni.

Primăria Secusigiu, prin efortul echipei din instituție, căreia îi mulțumesc pe această cale, cu sprijinul consilierilor locali, care au aprobat fiecare proiect în parte și cărora le mulțumesc de asemenea, a reușit să obțină finanțări pentru proiecte foarte importante, iar anul care s-a încheiat cred că a fost cel mai bun pentru comunitatea noastră din acest punct de vedere, din ultimii 33 de ani.

Dar să trecem la fapte, pentru că avem foarte multe de discutat despre ceea ce am făcut în 2022.

În aprilie, Ministerul Dezvoltării a alocat 11,7 milioane de lei pentru comuna Secusigiu, prin Programul „Anghel Saligny“, pentru asfaltarea străzilor din Munar, Satu Mare și Sânpetru German. După cum se știe, noi am depus două proiecte pe programul „Anghel Saligny“, derulat de Ministerul Dezvoltării, care vizează asfaltarea unor străzi din comuna Secusigiu. Deocamdată, s-a aprobat unul dintre proiecte, dar avem promisiuni că va fi o nouă etapă de selecție, în care va intra și cel de al doilea proiect, astfel încât să putem finaliza asfaltările în toată comuna. În acest moment, lucrăm la proiectul tehnic și urmează să dăm drumul la licitație.

Tot anul trecut, am câștigat două proiecte depuse pe PNRR. Primul vizează reabilitarea școlii mici din Sânpetru German, iar cel de-al doilea informatizarea primăriei, dotarea cu calculatoare noi, software, programe pentru plata online a taxelor locale, pentru depunerea documentațiilor și obținerea avizelor și autorizațiilor online. Vreau să mulțumesc încă o dată colegilor din primărie, care au muncit exemplar și iată că am reușit să aducem noi fonduri pentru investiții în comuna noastră.

De asemenea, Primăria Secusigiu a depus proiectul privind introducerea gazului în comună, pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“. Am spus încă de la început că șansele nu sunt mari pentru a obține fonduri, dar este un prim pas, pe care trebuia să-l facem, pentru că vor mai apărea și alte surse de finanțare. Pe Anghel Saligny s-a alocat o sumă pentru județul Arad, pe gaz, dar deocamdată nu știm unde vor fi direcționați banii, mai ales că sunt foarte multe comune care au depus cereri. Fără îndoială, introducerea gazului ar fi un pas foarte important în dezvoltarea comunei, în atragerea de investitori, crearea de noi locuri de muncă, iar noi vom face în continuare toate demersurile, pentru a atrage fondurile necesare unei astfel de investiții, care nu poate fi realizată de la bugetul local.

La Compania Națională de Investiții, am depus trei proiecte: Sala de Sport din comuna Secusigiu, cu o tribună cu 180 locuri, căminul cultural de la Sânpetru German și branșamente gratuite la rețeaua de apă. Primele două proiecte sunt mai avansate, fiind deja finalizate licitațiile și sunt convins că în acest an vom demara lucrările la ambele obiective. Aici vreau să fac o precizare: la CNI au fost disponibile proiecte doar de acest tip (sala de sport, cămin), astfel că nu puteam să accesăm fonduri de exemplu pentru asfaltări sau gaz, pentru că nu există asemenea finanțări la CNI.

Primăria Secusigiu a finalizat auditul pentru modernizarea iluminatului public, investiție finanțată de Administrația Fondului de Mediu, unde a fost depus și aprobat un proiect prin care dorim să modernizăm în primă fază iluminatul pe străzile centrale din cele patru sate, iar în etapa a II-a să modernizăm tot ce rămâne la nivel de comună. Tot la AFM, am depus un proiect pentru realizarea de piste de biciclete.

De asemenea, am primit o nouă finanțare de la OCPI, pentru cadastrarea gratuită a extravilanului localității.

În anul recent încheiat, s-au realizat mai multe investiții de la bugetul local. Au fost executate ultimele lucrări la proiectul de asfaltare a străzilor, și anume acostamentele, montarea timpanelor, semnele de circulație și marcarea drumurilor. De asemenea, s-au montat coșuri noi de gunoi în comună, am avut reparații și modernizări la trotuare, s-a modernizat bucătăria de la Căminul cultural Secusigiu, s-au montat corpuri de iluminat în stațiile de autobuz, la cererea mai multor cetățeni care fac naveta la Arad sau spre alte localități.

O investiție importantă pe care o realizăm de la bugetul local este construcția unei capele la Secusigiu, pe care sper să o finalizăm în vara acestui an. Totodată, pregătim licitația pentru capela de la Sânpetru German, care va demara imediat ce va fi aprobată finanțarea în Consiliul Local, anul trecut fiind realizată partea de documentație.

Tot anul trecut, în dotarea Primăriei Secusigiu a intrat un buldoexcavator nou, achiziționat din fonduri de la bugetul local. O investiție extrem de necesară, care va ajuta la diferite lucrări pe care administrația locală urmează să le realizeze în comună: curățarea şanţurilor; încărcat, descărcat diverse materiale (inclusiv materiale rezultate în urma operaţiunilor de igienizare a spațiilor publice); amenajări și igienizări spații verzi; lucrări de igienizare a izlazurilor comunale.

La capitolul învățământ, Primăria Secusigiu, în parteneriat cu Asociația Cetatea Voluntarilor, a finalizat un proiect de modernizare a grădiniței și școlii din Munar, care este una dintre cele mai frumoase unități de învățământ din județ. Totul a fost posibil cu fonduri de la bugetul local, cu sprijinul Asociației Cetatea Voluntarilor – Anamaria Popa și a sponsorilor EuroSiguranța, FCC Environment România și L.I.C Expediții. Pot să spun că este una dintre cele mai frumoase grădinițe din județul Arad și mi-aș dori ca pe viitor toate grădinițele din comună să arate la fel. Și vă promit că voi face demersuri în acest sens, astfel încât toți copiii să beneficieze de astfel de condiții.

Învățământul a fost sprijinit așa cum se cuvine și în 2022, fiind alocate sume pentru buna funcționare a unităților de învățământ, pentru bursele elevilor, transportul copiilor și cadrelor didactice și pentru funcționarea de zi cu zi, astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți să aducă bani de casă. Mai mult, am răsplătit performanța elevilor, organizând o tabără pentru primii 40 de elevi din comună, care au obținut cele mai mari medii în 2022.

Şi în anul trecut, copiii de la grădiniţe şi din școli au primit, din partea autorităţilor locale, pachete de Crăciun.

Când vorbim de 2022, nu putem să nu amintim de performanțele pompierilor voluntari din Secusigiu, care au câștigat concursul județean al serviciilor pentru situații de urgență și au obținut locul V la Etapa Națională a concursului serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență. Îi felicităm și pe această cale pe inimoșii voluntari și îi asigurăm de tot sprijinul nostru.

La capitolul evenimente culturale, sportive, educaționale, pot spune că am revenit la normal în 2022, după doi ani de pandemie.

Am organizat și în acest an, de Ziua Copilului, o serie de spectacole și surprize pentru cei mai mici locuitori ai comunei, pe platoul din fața primăriei, un eveniment deosebit dedicat celor mici.

Ziua Eroilor a fost marcată cum se cuvine în comuna Secusigiu, odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, care marchează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile de la Înviere. Astfel, anul trecut Ziua Eroilor a fost sărbătorită la data de 2 iunie.

Primăria Secusigiu a organizat din nou Ziua satului Sânpetru German, care a avut loc în 29 iunie, de hramul bisericii, Sfinții Petru și Pavel, pe terenul din localitate. Prima ediție a fost o reușită, sute de cetățeni din toată comuna participând la ziua satului Sânpetru German, într-o atmosferă de sărbătoare, întreținută de formații și soliști de muzică populară.

După trei ani în care nu au fost organizate zilele comunei, dintre care ultimii doi ani din cauza pandemiei, Primăria Secusigiu a reluat această sărbătoare atât de așteptată de cetățeni, eveniment desfășurat în 30 și 31 iulie, pe stadionul din Secusigiu. Au fost două zile intense, cu muzică de calitate, bucate alese și multă distracție.

În final, trebuie spus că toate aceste realizări pe care le-am prezentat, dar și altele pe care cu siguranță le-am omis fără intenție, au fost posibile datorită bunei colaborări pe care am avut-o cu membrii Consiliului Local, cu angajații Primăriei, cu conducerea școlii, dar și cu ceilalți factori de decizie din comunitatea noastră, și nu în ultimul rând cu sprijinul cetățenilor comunei noastre, fapt pentru care vă mulțumesc tuturor și sper că vom putea continua în aceeași direcție și cu rezultate mai bune în anul 2023.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*